HRP SAC

HRP sac, sıcak haddelenmiş yassı çeliklerin herhangi bir ısıl işleme maruz bırakılmadan haddelenmesi ile imal edilen ve kalınlıkları 0,20 ile 2,00 mm arasında değişen rulo ya da sac biçimindeki yassı çelik ürünleridir. Levha şekline getirilmiş demir materyal olarak da tanımlanabilir. Bu saclar, kalın levhaların silindirler arasından geçirilmesi ile meydana getirilir. Sıcak şekilde yapılan ilk haddelemenin ardından, pürüzsüz bir yüzey elde edilmesi adına soğuk haddeleme uygulanır.

Farklı kalınlıklarda imal edilen HRP sac, belli standart ölçüler kapsamında ya da şeritler biçiminde kesilir. Bu saclar, sıcak haddelenmiş rulo sacların temizlinmiş şeklidir. Temizleme hattında yüzeyleri temizlenen saclar isteğe bağlı olarak yağlanabilir. Sıcak haddelenen bobinlerin yüzeyleri temizlenir ve haddelemeye hazır duruma getirilir. Bu işlem esnasında kalınlıkta bir farklılık olmaz.

HRP ve DKP Sac Arasındaki Farklar

HRP ve DKP, özellikle inşaat sektöründe kullanılan sac türlerdir. Sıcak haddeleme yapılan çelik, belli uygulamaların ardından DKP sac şekline gelmektedir. Birbirleri ile sıklıkla karıştırılan sac türleri arasında bazı farklılıklar vardır. HRP sacların hem sıcak hem de soğuk haddeleme yapılması ve bu şekilde imal edilmesi söz konusudur. Biçim itibariyle hem silindir hem de düz olması da bu uygulamalar sayesinde olmakla beraber, fiyat farkının da ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Kalite ve donanım bakımından daha üst özelliklere sahip olan DKP, HRP saclardan daha yüksek maliyete sahiptir. Mukavemet açısından DKP, HRP’ye nazaran daha sağlam bir yapıya sahiptir. DKP ağır endüstri şartlarına daha dayanıklı görünür ancak HRP sac, sektörde son derece etkili bir şekilde kullanılan malzemedir. Aynı zamanda DKP, HRP saca nazaran duruma göre daha çok tercih edilir.

HRP Sac Ölçüleri Nelerdir?

İş sağlığı ve güvenliği noktasında ürün tercihi yapıldığı zaman, sac materyalinin mukavemet ve statik değerleri göz önüne alınarak en uyun mm kalınlığı tercih edilir. Farklı kalınlıklarda imal edilir. HRP sac ölçüleri göz önüne alındığı zaman, belli standart ebatlar vardır. Temizleme süreci sona erdikten ve haddeleme işlemine hazır duruma getirdikten sonra kalınlığında ve ölçüsünde hiçbir değişiklik olmaz. Kesimi de belirli standartlara göre yapılır.

HRP Sac Özellikleri Nelerdir?

HRP sac ürünlerinin daha sık bir şekilde kullanılmasının altında, bu ürünün sahip olduğu donanımlar yatmaktadır. HRP saclar her şeyin dışında yüksek dayanım gösteren bir malzemedir. Hem sıcak hem de soğuk haddeleme yapıldığı için HRP levhaların dayanımları büyük oranda artar. Aynı zamanda bu malzemeler korozyon dirençleri de standart demire nazaran daha yüksektir.

Korozyon tehlikesinin yüksek olduğu yerlerde dahi bu malzeme, uzun süre boyunca sorunsuz olarak kullanılır. Hrp levhalar kaynak(imalat) tutma seviyelerin ile de ön plana çıkar. Diğer metaller ile güçlü bir biçimde bağ kurabilen bu saclara yapılan kaynaklar, uzun süre boyunca bozulmadan kalır.

HRP Sac Ürünlerinin Avantajları Nelerdir?

Birçok farklı üründe olduğu gibi HRP saclarında benzer ürünlere göre sağlamış olduğu avantajlar mevcuttur. Bu avantajlar;

  • Çok dayanıklı olmaları,
  • Seri imalata son derece uygun olmaları,
  • Yerine kullanılabilecek benzer ürünlere nazaran fiyatlarının daha uygun olmasıdır.

İmalatında kullanılan özel yöntemler sayesinde kullanıldığı yerlerde meydana gelebilecek pek çok koşula karşı sağlamdır. Bu sayede ağır sanayide dahi sıklıkla tercih edilir. Seri imalat hususunda firmalara oldukça fazla avantaj sunar. Zira neredeyse tüm süreç teknolojisinin en son gelişmeleri kullanılarak imal edilir. Son olarak bu tür dayanım ve uzun ömür isteyen kullanım alanlarında tercih edilen ürünlere nazaran fiyatları oldukça avantajlıdır. Nedeni ise geleneksel tekniklerin yerine son nesil teknoloji kullanılarak imal edilmesidir.

HRP Sac Kullanım Alanları Nelerdir?

Namazcı Metal sac işleme tesisinde bulunan hrp sacların kullanım alanları son derece geniştir. İmal edilen malzemeler silindir şekil boyunca homojenlik özelliğini yitirir. Yüzeylerin pürüzsüzlüğü, kalınlığı ve genişliği beklentileri en üst düzeyde karşılayabilecek biçimdedir. Genel olarak uygulama alanları;

  • Mutfak eşyaları,
  • Dayanıklı ev aletleri,
  • Otomotiv,
  • Havalandırma ve radyatör imalatlarıdır.

Dayanıklılık, esneklik ve doygunluk istenilen çalışmalarda bu sac türü tercih edilir. Ürünün satışı hem rulo hem de levha şeklinde olabilmektedir. Hassas yüzey kalite talebi bu saclarda bulunmamaktadır. Makinelerin üretim sektöründen HRP kullanımı ekonomik bakımdan son derece avantajlıdır. Üreticinin seçimi de özellikle bundan dolayı yüzeyi asitle temizlenen ürünlerden yana olmaktadır.